• Tel: 0744 912742 sau 0742 713314
  • L- S: 8,00 - 17,00

Verifică-ți clasa de Bonus-Malus

Verifică-ți clasa de Bonus-Malus

Am avut surpriza neplăcută de a descoperii la îndemnul unui prieten, pe asigurarea obligatorie auto (RCA) să fiu încadrat la Clasa Bonus-Malus B4.
Bonus-malus este un sistem de asigurări prin care prima de asigurare poate fi redusă (bonus) dacă în anul anterior asiguratul nu a avut daune sau poate fi mărită (malus) dacă asiguratul a înregistrat daune. Astfel se urmărește o încurajare a asiguraților prudenți și o descurajare a celor care, din diverse motive, înregistrează daune mari.

Sistemul bonus-malus cuprinde 9 clase bonus (numerotate de la B0 la B8) și 8 clase malus (numerotate de la M1 la M8).

În data de 01.08.2017 a fost publicată în Monitorul Oficial Norma ASF 20/2017 prin care coeficienții din sistemul Bonus-Malus au fost actualizați. Conform noii grile de coeficienți numărul de clase B/M rămane neschimbat însă pentru clasa B/M B8, cea mai mare existentă, se acordă o reducere de 50% față de 32% anterior, iar pentru clasa B/M M8, cea mai gravă, se acordă o penalizare de 80% față de 32% anterior.

Știind că nu am avut nici un fel de incidente auto în ultimii 5 ani am întrebat la brokerul de asigurari cine se ocupă de aceste aspecte.
Am aflat că există la nivel național o baza de date a Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România ( www.baar.ro ).
În conformitate cu prevederile Legii nr. 132/2017, art. 32, alin. (2), litera e), BAAR are atribuția “de a asigura dezvoltarea și administrarea bazei de date privind evidența contractelor RCA în ceea ce privește colectarea, administrarea, procesarea, prelucrarea, managementul calității și publicarea datelor”.

În conformitate cu prevederile Normei ASF nr. 20/2017, art. 7, alin. (1) “asiguratorii RCA transmit prin sistem informatic către baza de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă” o serie de informații privind polițele RCA emise asiguraților, respectiv privind daunele/prejudiciile realizate de asigurați.

Prin urmare, responsabilitatea pentru corectitudinea și acuratețea datelor introduse în baza de date privind evidenta contractelor RCA aparține asiguratorilor. În subsidiar, în situațiile în care polițele de asigurare sunt emise de către un broker de asigurare, colaborator al societății de asigurare emitente a poliței de asigurare, responsabilitatea pentru corectitudinea și acuratețea datelor revine și acestuia.

În urma unui apel telefonic mi-au confirmat faptul că nu am avut daune/prejudicii în ultimi 5 ani, deci normal trebuia să fiu într-o altă clasă de bonus-malus.

Am făcut o solicitare pe mail către ei pentru a obține un Certificat de daunalitate, pe care îl voi primi prin poștă.

Acest certificat pe care o să-l primesc, o să-l dau brokerului de asigurări, el la rândul lui societății de asigurări care îl va trimite către BAAR banuiesc, ei fiind cei care au ”atribuția de a asigura dezvoltarea și administrarea bazei de date privind evidența contractelor RCA în ceea ce privește colectarea, administrarea, procesarea, prelucrarea, managementul calității și publicarea datelor”.
Pe lângă faptul că am plătit mai mult pentru RCA până acum, chiar sunt necesare aceste pierderi inutile de timp? 
Întreb și eu… pentru un prieten.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.