• Tel: 0744 912742 sau 0742 713314
  • L- S: 8,00 - 17,00

Impozitul pe mijlocul de transport

Impozitul pe mijlocul de transport

Impozitul auto este plătit de către orice persoana care are în proprietate un mijloc de transport care trebuie fie înmatriculat, fie înregistrat în România. Taxa se achită la bugetul local al unității administrativ – teritoriale unde persoana își are domiciliul sediul sau punctul de lucru, după caz.
Art 471, Codul Fiscal prevede:

Impozitul pe mijlocul de transport este datorat pentru întregul an fiscal de persoana care deţine dreptul de proprietate asupra unui mijloc de transport înmatriculat sau înregistrat în România, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior”.

Sunt obligați să plătească impozitul pe tot anul și cei care şi-au radiat din circulaţie maşinile pe parcursul anului în curs:

„În cazul radierii din circulaţie a unui mijloc de transport, proprietarul încetează să datoreze impozitul începând cu data de 1 ianuarie a anului următor” – stabilește Noul Cod Fiscal. ( Până la 1 ianuarie 2016, când a intrat în vigoare Noul Cod Fiscal, proprietarul unui autovehicul înceta să mai datoreze impozit anual, începând de la data de întâi a lunii următoare celei în care îl vânduse sau îl radiase din circulaţie).

Regula e că proprietarul e dator cu plata impozitului pe tot anul, dacă la trecerea în respectivul an era proprietar pe mașina respectivă.

Cel care cumpără e obligat să depună însă la Fisc o declarație, în termen de 30 de zile de la data înmatriculării/înregistrării.

Conform aceluiasi Cod Fiscal, Art. 470, impozitul pe mijlocul de transport este determinat de capacitatea cilindrica a motorului. In acest sens, Codul Fiscal determina sumele ce trebuie platite prin inmultirea fiecarei grupe de 200 centimetri cubi (cm3 sau cmc) sau fractiune din acestea cu suma corespunzatoare.

Daca procedeul este neclar, iata cateva exemple luate chiar din tabelul Articolului 470:

Pentru motocicletele si autoturismele cu capacitatea cilindrica de pana la 1.600 cm3 trebuie sa platesti 8 lei / 200 cm3.
Pentru autoturisme cu capacitatea cilindrica intre 1.601 cm3 și 2.000 cm3 inclusiv, trebuie sa platesti 18 lei / 200 cm3.
Pentru autoturisme cu capacitatea cilindrica intre 2.601 cm3 si 3.000 cm3 inclusiv, ar trebui sa platesti 144 lei / 200 cm3.
Pentru autobuze, autocare sau microbuze vei plati 24 lei / 200cm3.
Pentru un tractor inmatriculat ar trebui sa platesti 18 lei / 200cm3.
Daca detii un autovehicul de transport de marfa cu masa totala autorizata egala sau mai mare de 12 tone, atunci acelasi Art. 470 prevede sume specifice care vor fi impozitate, in functie de masa, axele si alte sisteme de suspensie ale vehiculului.

In cazul care ai o motocicleta cu atas, vai trebui sa platesti pentru el 50% din impozitul pe motocicleta.

Poti plati impozitul pe mijlocul de transport in doua rate egale. Datele limita oficiale sunt 31 martie, respectiv 30 septembrie.

Daca platesti integral impozitul pana la primul termen, atunci statul iti va oferi o reducere (bonificatie) de 10%.

Daca suma totala pe care o datorezi statului este mai mica sau egala cu 50 de lei, atunci esti obligat sa achiti impozitul pana la primul termen.

Ca pentru orice alt impozit neplatit la timp, statul aplica dobanzi si penalitati de intarziere.

Dobanzile se aplica pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului limita. Dobanda este de 0,02% din suma datorata.
Penalitatea de intarziere functioneaza exact la fel ca dobanda – se aplica pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului limita. Valoarea penalitatii de intarziere este 0,01% din suma datorata.
Astfel, daca depasesti termenul, suma datorata va creste zilnic cu 0,03%. Vei continua sa acumulezi atat dobanzile, cat si penalitatile de intarziere pana cand vei plati in totalitate suma datorata.

Există mai multe categorii care sunt scutite de plata impozitului auto. Printre acestea se numără veteranii de război, văduvele veteranilor de război, persoanele cu handicap grav sau accentuat, persoanele persecutate din motive etnice sau politice. Nu plătesc impozit nici mijloacele de transport ale instituțiilor publice sau mijloacele de transport folosite exclusiv pentru intervenții în situații de urgență. În ceea ce privește mijloacele de transport hibride, impozitul se reduce cu cel puțin 50%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.