• Tel: 0744 912742 sau 0742 713314
  • L- S: 8,00 - 17,00

ISTORIA PARBRIZULUI AUTO

ISTORIA PARBRIZULUI AUTO

Parbrizul a fost creat la scurt timp după apariţia automobilului. În designul primelor automobile nu s-a luat în calcul şi siguranţa şoferului, parbrizul lipsind aici cu desăvarşire. Şoferii se protejau de vânt şi praf cu ajutorul unor ochelari asemănători celor purtaţi de piloţi. Acest dezavantaj al automobilului a dus la realizarea primului parbriz, din sticlă obişnuită, ceea ce permitea provocarea unor leziuni serioase în caz de accident. Un singur strat de sticlă necălită nu poate oferi siguranţă şoferilor, cioburile ascuţite putând fi fatale.

După o lege din 1917 s-au luat măsuri în ceea ce priveşte siguranţa pe care trebuie să o asigure parbrizul. Astfel, parbrizele auto rudimentare de atunci au fost înlocuite cu cele din sticlă călită sau securizată, fiind montate într-un cadru/sigiliu din cauciuc sau neopren.

Avantajul pe care îl aducea acest nou tip de parbriz consta în fragmentarea sa în cazul unui impact, în bucăţi mult mai mici, aproape inofensive. Pericolul accidentărilor datorat cioburilor mari a scăzut considerabil, însă şi aceste bucăţi mici puteau provoca răni, chiar oribire atunci când intrau în ochi.

În 1919, Henry Ford rezolvă problema accidentării cu cioburi, prin introducerea unei tehnologii franceze de laminare a sticlei. Parbrizele auto create cu ajutorul acestei tehnologii avansate erau formate din două straturi de sticlă, în mijlocul cărora se află un strat de celuloză ce avea ca scop menţinerea laolaltă a primelor două, în cazul apariţiei unei crăpături.

Din 1919 până în 1929, toate maşinile produse de Ford au fost dotate cu parbrize din sticlă laminată. O schimbare majoră, care avea să elimine sfărâmarea sticlei în urma unui impact, prevenind multe leziuni.

De-a lungul timpului, parbrizul auto a evoluat, îmbunătăţindu-şi gradul de protecţie. Astăzi, acesta are acelaşi rol de siguranţă precum centurile sau air bag-urile. Parbrizele auto moderne sunt realizate din straturi multiple de sticlă securizată: două straturi curbate din sticlă tratată şi un strat de plastic laminat aşezat în mijloc, oferind şoferilor o siguranţă sporită.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *